FABRE VIEUX
Atelier d’Activités Artistiques ?Fabre Vieux ?/font>
Werkplaats voor theater en beeldende kunst

Home

Welkom

Vakantieverhuur

Workshops

Projecten

Verhuur aan groepen

Info


Bezoek ons op Facebook

Contact

Foto's

Links

vorige

Workshop Theater maken vanuit Licht
Week: zaterdag 2 tot zaterdag 9 mei 2015
Theaterworkshop op Fabre Vieux, Frankrijk

Workshop
In het theater speelt licht een belangrijke rol. Het heeft een grote invloed op het uiteindelijke toneelbeeld. Met licht kun je de ruimte veranderen van een ijskoude winternacht in een zwoele zomeravond, van een kale lege vlakte in een dicht begroeid oerwoud. Maar licht in theater hoeft niet per se een theaterspot te zijn.
In deze theaterworkshop gaan we op zoek naar de natuurlijke lichtval van een plek, waarbij we gebruik maken van de locaties op de heuvels en in de gebouwen van Château Fabre Vieux in Frankrijk.
Hoe die lichtval uitgangspunt kan zijn voor een personage en een verhaal? Hoe kunnen we die natuurlijke lichtval kunstmatig nabootsen in een neutrale ruimte om dezelfde inhoud over te brengen in een nieuwe vorm? We gaan aan het werk met alternatieve lichtbronnen zoals kaarsen, gloeilampen, led- en zaklampen. Maar ook met dia- en filmprojectie. Tijdens de werkweek word je begeleid in spel en script door Tom Willems en in lichtontwerp en projectie door Thomas Brand. Het eindresultaat van deze intensieve werkweek is een presentatie van het theatermateriaal gemaakt met licht als uitgangspunt op de locaties.

Niveau
Willen experimenteren is belangrijker dan ervaring in het werken met (theater)licht.

Workshop week ‘all-in?/em>
De workshop Theater maken vanuit Licht bestaat uit:
- zes werkdagen workshop
- gebruik van apparatuur en materialen
- dagelijks ontbijt, lunch en diner
- lichte maaltijd bij aankomst; drankjes en hapjes bij de presentatie; diner op de slotavond

Tijdens een workshopweek Theater maken vanuit Licht blijven de meeste cursisten slapen op het Château Fabre Vieux in Frankrijk. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden; van kamperen en slapen op een slaapzaal, tot het luxe bakhuis. Tijdens de workshop Theater wordt er dagelijks voor je gekookt door de gastheer van Fabre Vieux. De prijzen zijn inclusief, met als enige uitzondering de drankjes die buiten de lunch en diner om worden genuttigd.

Studenten krijgen 100 € korting op de totaalprijs.
Early bird korting van 10% op de totaalprijs bij aanmelding voor 1 maart.

Wil je enkel gebruik maken van de workshop? Dat is mogelijk voor €400. Studenten volgen de workshop voor €300. Deze prijs is inclusief het dagelijkse ontbijt, lunch en diner.

     
Kunstenaars-docententeam
   

Tom Willems
  Tom Willems is theatermaker en theaterdocent. Hij raakte tijdens zijn studie gefascineerd door interdisciplinair locatietheater en studeerde in 1996 af aan de opleiding Theaterdocent van Theaterschool Amsterdam met de locatievoorstelling ‘Familie de Boer’. Na zijn studie was hij vijf jaar verbonden aan Bodytorium van beeldend kunstenaar-choreograaf Susaku Takeuchi. Met deze groep reisde hij door Europa om op zeer diverse locaties voorstellingen te maken. In deze periode specialiseerde Tom zich in het zintuiglijk theater maken met de locatie als uitgangspunt.
Hij ontwikkelde een werkwijze waarbij de locatie van de voorstelling niet alleen een plek is waar gespeeld wordt, maar waarbij de locatie zintuiglijk benaderd wordt en als zodanig een discipline is binnen de voorstelling. Wat is de zeggingskracht van die locatie, wat voor beweging dicteert het, hoe is de lichtval, hoe kun je de locatie manipuleren? Hoe verhoudt het theatrale lichaam zich tot die specifieke locatie? Deze werkwijze resulteerde in vele interdisciplinaire voorstellingen die alleen op die specifieke locatie gespeeld kunnen worden om hun zeggingskracht te behouden .
     

Thomas Brand
  Thomas Brand is docent licht en video. Thomas begon als vormgever bij locatietheater voorstellingen. In een zwarte doos kun je alles maken, maar een plek kun je niet ontkennen en vraagt om een andere manier van benaderen. Werken met die beperking spreekt hem heel erg aan. Gaandeweg raakte hij gefascineerd door de mogelijkheden van belichting. Licht brengt een plek tot leven en zet hem in een andere werkelijkheid, maar ook de voorstelling is er sterk van afhankelijk.
Waar stuur je de aandacht van de kijker naartoe? Wat laat je wel en wat laat je niet zien? Iedere voorstelling vraagt om een andere manier van belichten en wanneer dit op de juiste manier gebeurt maakt het de voorstelling af en vallen alle elementen op hun plek. Voor Thomas is licht niet alleen een theaterspot. Ook dia- en videoprojecties zijn een vorm van licht die je kunt gebruiken in een goed ontwerp. Door bewegend beeld te gebruiken kun je bovendien een tijdlijn toevoegen, waardoor het licht bijna gelijk komt te staan aan de acteur en medespeler wordt. Volgens Thomas moet het licht geen laatste stijlelement in een voorstelling zijn, maar een discipline die al vanaf de eerste repetitie bij een voorstelling betrokken is .

Waar stuur je de aandacht van de kijker naartoe? Wat laat je wel en wat laat je niet zien? Iedere voorstelling vraagt om een andere manier van belichten en wanneer dit op de juiste manier gebeurt maakt het de voorstelling af en vallen alle elementen op hun plek. Voor Thomas is licht niet alleen een theaterspot. Ook dia- en videoprojecties zijn een vorm van licht die je kunt gebruiken in een goed ontwerp. Door bewegend beeld te gebruiken kun je bovendien een tijdlijn toevoegen, waardoor het licht bijna gelijk komt te staan aan de acteur en medespeler wordt. Volgens Thomas moet het licht geen laatste stijlelement in een voorstelling zijn, maar een discipline die al vanaf de eerste repetitie bij een voorstelling betrokken is. louis vuitton replica sale

   

Keuze en prijs accommodatie
Klik hier voor het schema met informatie en prijzen over de accommodaties
Klik hier voor het inschrijvingsformulier

vorige